Fakta om Leptin


Leptin (af græsk: leptos=tynd) er et vægtregulerende hormon, der dannes i fedtvæv. Når hormonet frigives, påvirker det hjernens vægtregulerende centre, hvorved mæthedsfornemmelsen øges, og stofskiftet (energiomsætningen) sættes i vejret.

Leptinmangel kan forårsage fedme, men er dog ikke den almindelige årsag til fedme, idet leptinens virkning er for svag til at hindre fedme forårsaget af inaktivitet og overindtag af fed mad.

Centralt i hjernen spiller stoffet leptin tilsyneladende en rolle for, hvordan fornemmer sin kropsvægt og mængden af fedtvæv.

Bliver man overvægtig, ændres leptin-balancen langsomt, så kroppen gradvist indstiller sig på en overvægt, som kan fastholdes af leptin-regulationen i hjernen. Denne leptinbalance er essentiel for kroppens velfærdsfornemmelse og er tilsyneladende medvirkende til problemer med at gennemføre vægttab, idet også leptin-balancen skal genoprettes for at kroppen igen føles i balance. Leptin-balancen kan naturligvis normaliseres f eks. i forbindelse med vægttab, men tilvænningen til et nyt niveau tager tid.

Hvad kan man så bruge disse fakta om leptin til?
Jo, en gruppe amerikanske forskere har forsket i, hvorledes man kan anvende leptin som slankemiddel, og de er nået frem til et overraskende resultat.

Forskerne Lelio Orci og Roger Unger benyttede en uskadelig virus til at transportere et fedtregulerende gen ind i rotternes fedtceller. Viruspartiklerne indeholdt genet for proteinet leptin, som har sit navn efter det græske ord for tynd: Leptos.

Rotterne fik injektioner af leptin-virus-genpakken, og det havde en voldsom effekt. På to uger faldt deres gennemsnitsvægt fra 280 g til 207 g. Det er et vægttab på mere end en fjerdedel. Leptin findes naturligt i kroppen også hos mennesker, men hos rotterne, der fik ekstra gen, blev leptinkoncentrationen i blodet øget med en ”faktor 75”. Dette boost af leptin fik rotternes fedtceller til at overgå fra fedtlagring til fedtforbrænding. Deres mitochondrier gik over til at arbejde på højtryk med oxidation af fedtet.

Lelio Orci og Roger Unger håber, at deres metode kan udvikles til behandling af fedme hos mennesker, så man har en hurtig og sikker løsning på overvægtsproblemet.

Så hvem ved, måske er der håb forude med Leptin for overvægtige mennesker, der gerne vil tabe sig på en utraditionel måde. Men du jo venter, kan du prøve en anden form for slankekur 🙂

,