Kan man opnå et varrigt vægttab og dermed forblive på den ideelle vægt efter en slankekur?
Denne artikel giver indblik i, hvordan man bedst og sundest taber sig, når man har truffet beslutningen om at ændre sin livsstil og gå på slankekur. Lær her hvordan du får et varigt vægttab.
Der er mange gode grunde til, at folk vil tabe sig. Dels er der det sundhedsmæssige aspekt, overvægt er jo usundt. Men spørger man folk, om hvorfor de vil tabe sig, lyder svaret også tit, at det er pga. kosmetiske ting. Folk ønsker udover at blive sunde også at se godt ud og have en slank krop med varrigt vægttab.
Nogle gange kan det være fornuftigt at tabe sig, mens det andre gange ikke er nødvendigt.
Man kan starte med at spørge, hvorfor man er overvægtig?
Det videnskabelige svar vil lyde, at man har indtaget mere energi, end man har forbrugt, og det har dermed ført til en positiv energibalance og dermed vægtøgning.
Men dette er kun en meget generel betragtning, da der kan være mange andre faktorer, der spiller ind ved overvægt. Hvis man har det psykisk dårligt, kan det fx også være en årsag til, at man er blevet overvægtig, mens der også kan lægge visse medicinske årsager til grund for overvægten.
Overvægt kan endvidere være genetisk disponeret, og det kan være en god idé at finde af, hvorfor man er blevet overvægtig, da man kan gøre noget ved problemet.
Men hvordan taber man sig og opnår varigt vægttab?
Svaret er simpelt: Man indtager mindre energi end man forbrænder, så man opnår en negativ energibalance.
Dette kan ske ved, at man indtager mindre energi, forbrænder mere energi, eller en kombination af begge.
Der er mange, der forsøger at tabe sig, og de opnår da også et vægttab, men ofte tager de på i vægt igen, og det er brandærgerligt. Det skyldes ofte, at det kun er i en periode, de ændrer livsstil.
Men ofte er det nødvendigt, at man ændrer sin koststil og dyrker motion resten af livet for at opnå et varigt vægttab.
Som det før er beskrevet, er der flere veje til Rom.
Man kan i første omgang vælge at ændre sine kostvaner. Dette har vist sig at være en effektiv måde at slanke sig på i mange studier. I et enkelt studie (Miller 1997, Garrow 1995) opnåede forsøgspersonerne et vægttab på ca. 1 kilo om ugen, og dette kan opnås ved et energiunderskud på ca. 4000 KJ om dagen.
Normalt anbefales det, at man taber sig mellem ½-1 kilo om ugen, og dette svarer til et energiunderskud på ca. 2100-4200 KJ om dagen. Da der er tale om et forholdsvis beskedent energiunderskud, vil personerne, der ønsker at tabe sig, ikke miste mere muskelmasse end højst nødvendigt.
Mange personer oplever, at de taber sig hurtigt i starten, og det skyldes, at kroppens glykogendepoter tømmes. Dette vægttab skyldes, at man hovedsageligt taber vand, som binder sig til glykogenet. (Glykogendepoter er kroppens kulhydratlagre, og findes hovedsageligt i musklerne og leveren.)
Man kan som før beskrevet også vælge at tabe sig ved udelukkende at dyrke mere motion.
Dette har dog vist sig at være en ineffektiv måde at tabe sig, hvis man bibeholder et normalt kalorieindtag, og personer, der anvender denne metode, vil typiske kun tabe sig 100-200 gram om ugen (Miller 1997, Garrov 1995).
Dette skyldes bl.a. at meget overvægtige personer kan have svært ved at dyrke så meget motion, som det vil kræve for at tabe sig.
Der er dog andre studier (Jakcice), der har givet forsøgspersonerne et vægttab på 7,6 kilo over 3 måneder, hvilket er yderst fornuftigt. Men forsøgspersonerne måtte også øge den fysiske aktivitet med 11 kilometers rask gang dagligt, hvilket er urealistisk for de fleste.
For folk, der har svært ved at være fysisk aktive, handler det om at finde frem til fysiske aktiviteter, som personerne kan lide at lave og holde ud. Al motion er bedre end intet, og for en voksen person kan det være fornuftigt at følge de gængse anbefalinger på 30 min. motion dagligt, som fx kan være en tur på cyklen.
Der er mange fordele ved at dyrke motion, og der er videnskabeligt bevist, at udover vægten har motion indflydelse på insulinresistensen, psyken og udviklingen af sygdomme.
Et samspil mellem kost og motion
Man vil nok ofte tro, at en kombination af øget fysisk aktivitet med et nedsat energiindtag, vil give udslag i et markant vægttab, men sådan forholder virkeligheden sig ikke.
Man opnår faktisk kun (i et forsøg) vægttab på 1 kilo om ugen, som er det samme som ved kostændringerne alene.
Men det er dog ikke ensbetydende med, at det ikke kan betale sig at dyrke motion, samtidig med at man ligger i kalorieunderskud. Man opnår nemlig alle de positive ting ved både kostændringen og motionen. Personerne, der ligger i kalorieunderskud og samtidig dyrker motion vil nemlig opleve vægttab, bevare sin muskelmasse og have en rigtig god mulighed for at bevare sit vægttab.
Vi håber med ovenstående artikel om varrigt vægttab og den ideelle slankekur, at kunne hjælpe dig til at tabe dig og komme igennem de mange fristelser uden alt for mange problemer.
Held og lykke med dit vægttab – må du få en effektiv slankekur!